Rode bessensap (oersap)

Rode bessensap

Zo half juli staat onze rode aalbessenstruik vol met aalbessen. Het is teveel om zo op te eten. We delen veel uit. Van wat over is maken we sap, zodat we in de winter ook nog van de bessen kunnen genieten.

1 kg rode bessen geeft ongeveer 650 ml sap.

Wat heb je nodig:
Grote pan met dikke bodem, zeef, stamper van vijzel, 2e pan of kom, schone flessen/flesjes

Bereiding:
Haal de bessen van de steeltjes, dit kan met een vork maar ook met je vingers, boven een wijde pan met dikke bodem. Breng de bessen in een gesloten pan met een bodempje water aan de kook, draai de vlam laag en laat nog 3-5 minuten koken. Plaats een zeef boven een andere pan. Schep steeds 3-4 soeplepels in de zeef en roer met de stamper de bessen fijn. Zowel het sap als het vruchtvlees komen door de zeef. Je hebt dan troebel sap. Wil je helder sap? Laat dan de bessen 1-2 uur uitlekken en roer niet. Ik wil zoveel mogelijk van de bessen gebruiken en maak troebel sap. Het vruchtvlees zorgt voor een dikkere consistentie. Vind je het sap te zuur dan kun je voor gebruik honing of een andere zoetmaker toevoegen.

Het verse sap is 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.

Om het sap te bewaren kook je het sap nog een keer goed door en vul het kokendheet in schone flessen* met een twist-offdeksel.

Schroef de deksel stevig op de fles en zet ze tenminste 3 minuten onderste boven. Bewaar een aangebroken fles in de koelkast en maak ze binnen 2-3 dagen op.

Maak een frisse dorstlesser door het sap aan te lengen met mineraalwater, appelsap met mineraalwater of appelthee. Ook lekker door de karnemelk of graandrank.

*afgewassen flessen vlak voor de inmaak omspoelen en in een pan met kokend water leggen. Laat de potten een paar minuten in het kokende water liggen. Haal ze vlak voor het vullen met behulp van een houten lepel of wecktang uit het water en zet ze onderste boven op een schone gestreken theedoek op het aanrecht of op tafel.

Ik maak nu gebruik van een bessen/tomatenmolen. Hiermee kun je het sap uit de bessen persen, daarna kook je het sap en vul je de flessen ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *