Bietentapenade

Recept voor een pot van ongeveer 500 ml.

Nodig:
250 gram rode bieten
1 teentje knoflook
100 gram zwarte olijven zonder pit
1 eetlepel kappertjes
75 gram geroosterde zonnebloempitten
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eetlepel olijfolie
½ theelepel zout
Snufje zwarte peper
Klein handje groene kruiden, zoals: bieslook, peterselie
Alfalfa

Materialen:
Pan, snijplank, mes, keukenmachine

Bereiding:
Kook de bietjes gaar in 30-40 minuten in een pan met ruim water.
Giet ze af en wrijf het velletje eraf onder de koude kraan.
Laat de bietjes verder afkoelen.
Snijd de bieten in stukken.
Maak de knoflook schoon en snijd deze fijn.
Snijd de groene kruiden fijn.
Doe alle ingrediënten, behalve de groene kruiden, in de keukenmachine en maal fijn.
Roer de groene kruiden erdoor.
Proef en voeg naar smaak nog peper en zout toe.
Is de tapenade te dun voeg dan wat boekweit- of rijstvlokken toe.
Serveer in blaadjes witlof of op een toastje en garneer met een plukje alfalfa

Bewaar in een glazen pot. Blijft in de koelkast 5 dagen goed.

Bron: De Veldkeuken, het kookboek