Natuuractiviteiten

Wat kun je thuis met je kinderen doen in de tuin, het park of een ander stukje groen in de buurt? In de natuur is van alles te zien en te ontdekken en dat kan dichtbij huis. Zie onderstaande leuke en simpele dingen waar kinderen langere tijd mee zoet kunnen zijn,.

Heksensoep maken
Vraag aan je ouders een pan en pollepel. Ga op zoek naar blaadjes, besjes, etc. doe dit in de pan, roer er water bij en maak je eigen heksensoep.

Wat zie jij in de wolken?
Kijk eerst of er wolken zijn.
Ga met je rug op de grond liggen en kijk naar de lucht. Wat zie je?
Kun je in de wolken figuren herkennen? Gebruik je fantasie.
Dit is ook leuk om samen met anderen te doen. Vertel elkaar om de beurt wat je ziet.

Sssst !!!
Zoek een rustig plekje op. Misschien wel tegen een boom of onder een struik of juist op een open plek. Ga lekker zitten of liggen. Sluit je ogen en blijf een paar minuten helemaal stil.
Luister naar de geluiden om je heen.
Welke natuurgeluiden heb je gehoord?
Welke mensen geluiden heb je gehoord?

Speuren naar kriebelbeestjes
In de tuin, in je buurt en langs de waterkant leven kleine kriebelbeestjes. Ze laten zich niet zo makkelijk vinden! ‘s-Nachts wanneer jij slaapt zijn deze beestjes juist actief. Hoe kun je kriebelbeestjes vinden?

  • Kijk op donkere, vochtige plekjes
  • Kijk onder stenen of stukken hout
  • Speur tussen planten
  • Leg een witte zak onder een struik of plant en schud de takken voorzichtig heen en weer. Kijk eens wat er op de zak ligt.  

Heb je een beestje gevonden? Kijk dan eens wat het beestje aan het doen is.
Durf je het beestje over je arm te laten lopen? De kleine pootjes kietelen een beetje, soms is het beestje zo licht dat je bijna niets voelt.
Wil je ze goed bekijken stop ze dan in een glazen of plastic potje. Kun je zien hoeveel poten ze hebben? Heeft het vleugels en ogen? Als je ze bekeken hebt laat je ze natuurlijk weer vrij! 

Muziek maken
Weet je dat je met planten ook muziek kunt maken?
Ga op zoek naar een brede grasspriet of blaadje. Leg je handen met de binnenkant tegen elkaar. Klem het blaadje tussen je duimen en blaas met je mond er tegen aan.
Kun je nog andere natuurlijke materialen vinden, waar je muziek mee kunt maken?

Natuurparfum maken
Ga op zoek naar verschillende blaadjes, bloemetjes, mos, schors of grond. Ruik eraan. Als je de blaadjes tussen je vingers wrijft kun je ze nog beter ruiken.
Zoek de lekkerste geuren uit en stop ze bij elkaar in een potje om je eigen natuurparfum te maken.

Maak een tekening met planten en bloemen
Verzamel blaadjes en bloemetjes.
Als je met de blaadjes en bloemetjes veegt over een vel papier zie je dat ze kleur afgeven. Lukt het om een tekening te maken met de blaadjes en bloemetjes die je hebt gevonden. Wrijf over het papier en experimenteer!

Natuurschilderijtje maken
Verzamel bloemen, blaadjes, zaadjes, gras, zand, etc.
Neem een blanco ansichtkaart, plak hier een stukje dubbelzijdig tape op. Trek de blaadjes van de bloemetjes. Plak de bloemblaadjes, blaadjes en andere dingen die je gevonden hebt op het tape. De lege plekjes kun je opvullen met fijn zand. Maak zo je eigen schilderijtje. Je kunt de kaart ook aan iemand geven of opsturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *