Mediterrane keukenkruiden zoals tijm, rozemarijn en salie zijn afkomstig uit gebieden waar het zomers warmer en droger is dan in Nederland. Ze houden van een zonnige, droge standplaats en van arme, kalkhoudende, stenige grond.
Ze houden niet van voedselrijke grond en compost. Maak daarom liever een apart deel in je tuin geschikt voor Mediterrane kruiden. Ze doen het goed tussen de kieren van een stapelmuurtje, in het bovenste gedeelte van een kruidenspiraal of tussen tegels van het terras.
Ik maakte een apart bed voor de Mediterrane kruiden, door de grond te mengen met zand en het af te dekken met grind. De randen van het bed zijn van gebroken stoeptegels. De tegels houden warmte vast, zodat een micro klimaatje ontstaat.
De volgende planten wil ik in mijn Mediterrane cirkel planten: echte tijm, citroentijm, hysop, citroenbonenkruid, lavendel, salie, oregano en bonenkruid.
De struikjes worden jaarlijks gesnoeid om ‘verhouting’ tegen te gaan.
Bijen bezoeken graag de bloeiende kruiden.