Voeding anders bekeken

Onder de noemer “Voeding anders bekeken” organiseer ik regelmatig een interactieve lezing over een voedingsonderwerp. Je krijgt andere inzichten over voeding aangereikt, waar we met elkaar over in gesprek gaan.

Melk en gezondheid

Melk goed voor elk! Was jarenlang de slogan. Is melk wel zo gezond voor ons? Wat gebeurt er allemaal met de melk voordat het in de winkel ligt? Wat is het verschil tussen melk van reguliere melkkoeien, en melk van biologische en biodynamische boerderijen? Is rauwe melk gezonder dan verhitte melk? Welke invloed heeft melk op onze gezondheid? Hebben we melk nodig ? Deze vragen vormen de basis van deze bijeenkomst met een proeverij van diverse soorten melk.

Zoet zonder geraffineerde suiker

Suiker wordt ook wel het zoete vergif genoemd. Suiker zou verslavend zijn en bijdragen aan overgewicht. Is suiker echt zo slecht? Wat is de functie van suiker in onze voeding? Welke suikervervangers zijn er en hoe gebruik je ze? Hoe kun je het beste omgaan met suiker?

Vitaliteit van onze voeding van grond tot mond


Onze voeding wordt gezien als een verzameling voedingstoffen. De aan- of afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen bepaalt of een voeding gezond of ongezond is. Ik wil je kennis laten maken met een andere voedingskwaliteit en dat is vitaliteit. Wat verstaan we eigenlijk onder vitaliteit? Is er een verschil in vitaliteit tussen regulier geteelde groente en biologisch/biodynamisch geteelde groente? Is vitaliteit meetbaar? Wat kun je zelf doen om de vitaliteit van je voeding te verbeteren? Welke invloed heeft de grond, het zaad dat je gebruikt, de verzorging van het gewas en uiteindelijk de maaltijd die je ermee bereidt op de vitaliteit van je eten? Genoeg inspiratie om in eigen tuin of keuken mee aan de slag te gaan.